Petre Ispirescu

Aleodor Imparat

durata : 17:58
Ispirescu, Petre

Un imparat isi dorea sa aiba si el un copil.Dorinta i se indeplini iar Dumnezeu ii dadu un fecior foarte frumos. In ceasul mortii, imparatul isi sfatuieste fiul sa vaneze oriunde numai pe mosia lui jumatate-de-om-calare-pe-jumatate-de-iepure-schiop nu, deoarece cine calca acolo nu scapa nepedepsit. Aleodor carmuieste intelep tara si respecta cu sfintenie sfatul imparatului sau, dar intr-o zi pe cand sa afla la vanat, nu baga de seama si calca pe pamantul pocitaniei de om. Aceasta ii cere fiului de imparat sa-i aduca fata lui Verdes-Imparat, daca vrea sa-l ierte pentru ca-i calcase mosia. Ajungand la curtea lui Verdes, Aleodor afla ca pentru a dobandi fata, trebuie sa depaseasca trei incercari. Aleodor o duce la Pocitanie, dar aceasta refuza sa se casatoreasca cu o asemenea fiinta. De accea, ne necaz Pocitania plesneste si moare iar Aleodor isi extinde imparatia si se casatoreste cu fata lui Verdes Imparat, spre bucuria supusilor sai.

Balaurul cel cu 7 capete

durata : 13:54
Ispirescu, Petre

Un balaur cu sapte capete ameninta o tara pasnica. El se hranea cu oameni, facand multe victime. S-a dat zvon in tara ca imparatul acela va da pe pe fiica sa de sotie si jumatate de imparatie celui care va reusi sa le scape tara de balaurul respectiv. Multi voinici au incercat insa nimeni nu a reusit. Un tanar hotaraste sa-si incerce si el norocul si dupa cateva zile de panda reuseste sa-l invinga pe balaur . Inainte sa plece, taie cele sapte limbi ale balaurului . In cetate este veselie mare pentru ca se aflase deja ca balaurul cel cu sapte capete fusese omorat si se pregateau de nunta caci fusese aflat si bravul cavaler care ii scapse de la necaz : un tigan, bucatarul imparatului. Se va descoperi minciuna, iar tiganul va fi pedepsit cu moartea in timp ce adevaratul cavaler care omorase balaurul se va casatori cu printesa si va deveni imparat.

Greuceanu

durata : 24:59
Ispirescu, Petre

Imparatul Rosu era tare mahnit la fel si intreaga imparatie : niste zmei furasera soarele si luna de pe cer. Au fost trimisi oameni prin toate tarile si ravase prin orase, sa se dea de veste ca norocosul gasitor ai astrilor va primi jumatate din imparatie si pe fiica sa de sotie. Multi voinici au incercat insa nici unul nu a reusit sa duca sarcina la indeplinire. Un tanar viteaz, pe nume Greuceanu, isi va incerca si el norocul,reusind sa elibereze soarele si luna pe baza curajului si a inteligentei, trasaturi specifice poporului roman.

Hotul imparat

durata : 29:13
Ispirescu, Petre

Povestea unui imparat care avea un singur fecior. Se hotaraste sa-l dea sa invete toate meseriile mai ales ca era un tanar istet si care prindea mult mai repede decat ceilalti copii de seama lui. Tatal sau ii spuse ca pentru a deveni un imparat iubit de poprul sau si drept trebuie sa mai invete un mestesug : hotia. Fiul de imparat pleaca de acasa pentru a-i face pe plac tatalui sau si de a invata si acest mestesug. Se baga ca argat la un hot vestit care il va invata mestesugul si ajung sa fie tovarasi in curand datorita iscusintei fiului de imparat. Se va casatori cu fata unui imparat vestit , pe care o va fura printr-un mic joc, si va domni pe tronul tarii.

Ileana Sanziana

durata : 46:49
Ispirescu, Petre

Un imparat avea 3 fete si fiindca avea obligatia de a-i trimite unul din fii sa-i slujeasca timp de 10 ani imparatului cu care pierduse razboiul era tare mahnit pentru ca el avea numai fete iar nu baieti. Fetele vazandu-si tatal suparat l-au intrebat ce a patit. Imparatul le-a spus motivul supararii lui iar fetele lui, rand pe rand, pleaca la drum spre imparatia regelui. Tatal fetelor, deghizat in lup, va reusi sa le sperie pe fetele lui, mai putin pe fata lui cea mica care sfatuita de calul ei nazdravan reuseste sa-l invinga pe tatal ei. Ajunge la castelul acelui imparat si acesta ii cere sa-i aduca pe Ileana Simziana, cosita de aur. Ii este infatisata Ileana Simziana imparatului dar aceasta era trista pentru ca se indragostise de voinicul care o salvase. Ileana Simziana spune ca nu se poate marita cu imparatul pana nu se vor aduce herghelia de iepe, apoi sa fie mulse iepele si sa se scalde amandoi in acel lapte si, ultima proba, sa ii fie adus vasul de botez. Din toate aceste probe scapa cu bine astfel ca Ileana Simziana isi puse in gand sa se razbune pe imparatul cel las. Ileana Simziana se va casatori cu Fat-Frumos si vor conduce tara aceea.

Insira-te margaritare

durata : 18:32
Ispirescu, Petre

Povestea unui fecior de boier care , in drum spre casa, vede 3 surori care lucrau la canepa si fiecare dintre ele ii promite fiului de boier ca daca ea va fi aleasa ii va face un dar deosebit : sora cea mare ca ii va imbraca curtea de aur cu un fus, sora cea mijlocie ca ii va satura curtea cu o pita iar sora cea mica ca ii va face doi feti logofeti cu totul din aur. Feciorul de boier o alege de sotie pe fata cea mica. Fata ii va naste cei doi feti logofeti promisi iubitului ei insa fata care o ajuta cu treburile unelteste si reuseste sa-l convinga pe fiul de imparat sa o ia de sotie, iar pe mama copiilor lui sa o faca slujnica in casa. Adevarul insa va iesi la iveala si slujnica cea invidioasa va fi legata de coada cailor si omorata fara mila, iar tatal va trai alaturi de copii si sotie pana la adanci batraneti.

Luceafarul de ziua si Luceafarul de noapte

durata : 13:00
Ispirescu, Petre

Un imparat si o imparateasa nu aveau copii, imparateasa are un vis in care ii apare ca va ramane insarcinata daca va manca un peste din aur prins de catre sotul ei si gatit de mana ei. Imparateasa manca din acel peste , la fel si roaba ei si in 9 luni, cele doua au nascut 2 copii frumosi care semanau ca doua picaturi de apa : Busuioc, fiul imparatesei si Siminoc, fiul slujnicei. Intr-o zi, cei doi copii au plecat la vanatoare iar inainte de plecare, spre a-i putea deosebi , imparateasa i-a innodat lui Busuioc doua suvite de par. Cand a vazut acest lucru, Busuioc s-a suparat foarte tare pe mama sa si s-a hotarat sa plece in lume. Degeaba a incercat Siminoc sa-l faca sa se razgandeasca ca nu s-a putut si i-a lasat o batista iar daca va vedea trei picaturi de sange pe ea sa stie ca el a murit. Dupa un timp, Siminoc a vazut cele trei picaturi de sange pe batista si a plecat in cautarea lui Busuioc. Reuseste sa-l salveze pe Busuioc dar Busuioc crede ca Siminoc s-a dat la sotia sa si il acuza pe nedrept. Siminoc cade de pe cal intr-o fantana si se ineaca, Busuioc isi da seama ca a gresit si cade si el in aceeasi fantana. De atunci a rasarit luceafarul de zi (Busuioc) si luceafarul de noapte (Siminoc).

Lupul cel nazdravan si Fat-Frumos

durata : 20:38
Ispirescu, Petre

Un imparat avea trei copii si langa palatul sau, avea o gradina frumoasa in care crescuse un mar cu mere de aur. Se bucura imparatul ca avea sa manance mere de aur insa merele au fost furate. Feciorii de imparat il roaga pe tatal lor sa-i lase sa pazeasca ei marul . Feciorul cel mare adoarme si a doua zi merele nu mai erau; la fel pateste si feciorul cel mijlociu. Fiul cel mic , aflat langa mar, aude un falfait de pasari si trage in ele; spre dimineata vede 2 pene cu totul si cu totul de aur si mere in pom. Feciorul cel mic pleaca in cautarea hotului si in drumul sau ii apare un lup cu fruntea de arama. Feciorul de imparat e gata sa traga in el cand lupul ii spune sa nu traga in el ca ii va fi de folos. Lupul ii spune ca hotul merelor de aur era imparatul pasarilor. Feciorul de imparat ajutat de lupul cel nazdravan reuseste sa aduca hotul la curtea tatalui sau, dar mare fu bucuria imparatului cand isi vazu fiul insotit de cea mai frumoasa sotie, Zana Craiasa, si au trait ani multi si fericiti.

Numai cu vitele se scoate saracia din casa

durata : 11:35
Ispirescu, Petre

Povestea unui taran, pe nume Neagoe, care dupa ce se casatoreste devine tot mai sarac. Sotia lui statea toata ziua si toata noaptea pe un tron. Cu toate ca muncea cat era ziua de lunga, bietul Neagoe era urmarit de ghinion si saracia se instalase in casa lui. Vecinii au incercat sa-l ajute insa degeaba. Sotia sa ii spuse ca vrea sa faca un copil. La botezul copilului, nasul de botez un cioban harnic ii daruieste finului sau o oaie. Nasul insa ii spuse ca va avea el grija de oita astfel ca , dupa un timp nasul ii trimite finului sau lana de la oita, apoi branza. Neagoe a mai trait o iarna cu Saracia in casa. Vara urmatoare, oaia a fatat un mielut si in loc de o lana i-a adus ciobanul doua lane si branza de doua ori mai multa asa ca incet-incet Saracia a fost nevoita sa fuga din casa lui Neagoe si in scurt timp ajunge un om fruntas al satului.

Pasarea Maiastra

durata : 23:20
Ispirescu, Petre

Un imparat avea 3 feciori si se hotara sa contruiasca o manastire de care sa se duca vestea peste mari si tari insa turnul se surpa si nu putea sa continue lucrarile. In a treia noapte, imparatul visa ca trebuia sa i se aduca pasarea maiastra de pe taramul celalalt si sa-i aseze cuibul in turn. Au incercat rand pe rand feciorul cel mare, cel mic si mezinul. Cel care va reusi va fi mezinul, dupa multe aventuri si infruntand invidia fratilor sai. Imparatul ii va face nunta mare fiului mic cu gainareasa si ii lasa tronul fiului sau.


Pagina : 1 | 2 |

Contact

Tel: +40744.179.773

Editura AudioCarti
Trimite email