Ioan Slavici

Budulea Taichii

137.69 min    |   6,99 lei
Slavici, Ioan

Hutu, fiul lui Mihail Budulea si al Saftei, este urmarit din copilarie pana la realizarea sa profesionala si familiala. BaiatuI a avut o copilarie nefericita, fiind parasit de mama sa la varsta de cinci ani. Crescut de tatal sau, care il purta pretutindeni la petrecerile din sat, la care participa ca cimpoier, Hutu se maturizeaza repede si invata mestesugul cantatului din fluier inca din copilarie. Invatatorul Claita il sfatuieste pe cimpoier sa-si dea copilul la scoala de la oras, pentru ca Hufu sa ajunga dascal in sat. .Intr-o zi, dascalul insotit de Budulea si de Buduleasa sosesc la scoala. Intalnirea dintre mama si fiu, dupa o despartire de zece ani, emotioneaza pe toata lumea.La sfarsitul anului, Budulea Taichii ramane la profesorul Wondracek, iar dascalul Claita este suparat fiindca auzise ca fostul sau elev urma sa plece la scolile latinesti pentru a ajunge preot sau avocat, in loc sa se faca dascal.Hutu isi continua studiile si dupa zece ani, intors in sat, se preoteste, se casatoreste cu Mili si are un baiat, primul nepot al lui Budulea.

Moara cu noroc

292.25 min    |   6,99 lei
Slavici, Ioan

Destinul cizmarului Ghita, care ia in arenda o carciuma aflata la rascruce de drumuri langa Ineu, in campia Aradului. Hanul se numeste Moara cu noroc si, desi soacra lui Ghita, mama sotiei sale Ana, il avertizeaza ca nu face bine , Ghica incapatanat se muta impreuna cu familia. La inceput, lucrurile decurg bine, el castiga cinstit si familia traieste fericita in buna intelegere. Numai ca Ghita afla in curand ca tinutul este sub stapanirea lui Lica Samadaul, sef al porcarilor. Lica avea o faima rea si incearca sa il faca pe Ghica omul lui. La inceput, Ghita ii tine piept . Sotia sa , Ana, este fermecata de banditul Lica . Ghita va sfarsi prin a-si ucide sotia iar el ucis din ordinul lui Lica Samadaul.Cum nicio crima nu scapa nepedepsita, Lica se sinucide izbindu-se din fuga, cu capul, de un stejar.

Popa Tanda

53.04 min    |   5,99 lei
Slavici, Ioan

Parintele Trandafir, om cu multa carte, ajunge preot in satul natal, in Butucani, avand enoriasi cu dare de mana, dar nu ramane acolo nici doi ani din cauza severitati sale prea morale. El spunea ba satenilor, ba protopopului, tot ce avea pe inima, astfel ca este mutat intr-o alta localitate, numita Saraceni, o asezare inchisa intre munti, pe unde isi facuse albie un parau, ramas fara apa aproape intregul an. Satul arata jalnic:casele sunt rasfirate, n-au garduri, dar nici hornuri. Dorind sa-i indrepte, parintele Trandafir le tine duminica saracenilor predici. Satenii nu se schimba, si-atunci parintele incepe cu ocara, cu luarea in ras si il poreclesc Popa Tanda. Ei se duc la protopop si la episcopie si cer alt preot pentru satul lor. Popa Tanda incepe sa munceasca din rasputeri pentru ridicarea materiala a satului, dandu-se pe sine drept model de energie civica si de tarie morala.

Zana Zorilor

110.44 min    |   5,99 lei
Slavici, Ioan

A fost odata un impăarat despre care toata lumea stia ca un ochi ii rade si unul plange, dar nu spusese nimanui de ce. Imparatul avea trei feciori: Florea, Costan si mezinul, Petru. Mezinul se incumeta sa il intrebe pe tatal lor despre ochii lui. Imparatul ii spuse ca ochii lui vor rade cand îi vor aduce apa de la fantana Zanei Zorilor, ca dovada a voiniciei lor. Florea pleca primul si spuse sa vina după el Costan, daca nu se intoarce intr-un an, o luna, o saptamana si o zi. Cand ajunse la marginile imparatiei, de jur imprejur era o prapastie adanca si numai o singurs punte. Pe punte iesi un balaur inspaimantator, iar Florea o lua la fuga si nu mai stiu nimeni nimic despre el. Dupa un an, o luna, o saptamana si o zi, porni si Costan, dar pati acelasi lucru ca si Florea. Petru va fi cel care va reusi sa ii aduca batranului sau tata apa din fantana Zanei Zorilor iar ca o rasplata pentru vitejia sa se va casatori cu Zana Zorilor si va deveni imparat peste cele doua imparatii.


Pagina : 1 |

Contact

Tel: +4.0744.179.773

Editura AudioCarti