Ion Creanga

Acul si barosul

5:03 min    |   3,99 lei
Creanga, Ion

O poveste in care acul si barosul vro sa-si demonstreze importanta in gospodaria omului. Acul se declara important pentru om mai ales ca el coase camasi si il imbraca pe om. Barosul ii spune ca el este si mai important pe langa casa omului din moment ce el fabrica potcoave.

Amintiri din Copilarie

166.30 min    |   9,99 lei
Creanga, Ion

Nica, un copil poznas si caruia nu prea ii placea cartea , are parte de o gramada de peripetii : pleaca pentru prima oara din satul sau la Scoala din Brosteni, impreuna cu bunicul sau, caderea in Ozana, sta in gazda la Irinica, se imbolnaveste de raie capreasca, fuga cu pluta pe Bistrita . Nica isi aduce aminte cu drag de casa parinteasca, de parinti si de fratii sai. Aventurile la urat de Anul Nou , intamplarea cu pupaza din tei , la scaldat au contribuit la formarea si maturizarea lui Nica ca om . Amintirea mamei il va insoti si ii va ramane in minte pentru toata viata. Nica este infatisat la varsta adolescentei. Isi urmeaza drumul catre cariera de preot, urmand scoala domneasca din Targul Neamtului, apoi la scoala din Falticeni. O viata plina de intamplari hazlii, citite intr-un adevarat grai moldovenesc si se pregateste pentru preotie.

Capra cu trei iezi

18:44 min    |   3,99 lei
Creanga, Ion

Povestea unei capre care avea trei iezisori. Intr-o zi aceasta pleaca sa le aduca de mancare la iezisori, nu inainte de a le spune sa nu deschida usa nimanui decat daca o va auzi pe ea cantand. Le spuse si de pericolul ce ii paste, daca ii va deschide tocmai lupului. Dupa ce pleaca capra, lupul facandu-i-se pofta de carne de ied reuseste sa ii faca pe iezisori sa ii deschida si reuseste sa manance doi dintre ei. Intoarsa acasa, capra gaseste un dezastru acasa si numai mezinul in viata. Astfel ca isi pregateste razbunarea : il invita pe cumatrul lup la pomana si reuseste sa-si razbune iezisorii.

Cinci paini

8:44 min    |   4,99 lei
Creanga, Ion

Povestea a doi drumeti. Facandu-li-se foame se opresc si fiecare isi scoate merindele : primul avea doua paini , al doilea trei paini. Apare un drumet si il invita la masa, hranindu-l din painea lor. La plecare , drumetul le lasa 5 lei drept raspalata pentru masa primita. Cei doi insa nu stiu cum sa imparta corect banii si ajung la judecata .

Danila Prepeleac

30:24 min    |   4,99 lei
Creanga, Ion

Danila Prepeleac ii povesteste fratelui sau cum a ajuns ca dintr-o pereche de bois a se aleaga cu o punga. Cum nu prea era priceput la afaceri si familia il considera un necaz la casa omului se hotareste sa se calugareasca. Isi construieste langa apa o manastire insa dracii nu il lasa in pace si incearca prin diverse metode sa-l alunge, ca in final Danila sa ramana cu banii dracilor si sa traiasca fericit.

Harap Alb

111:30 min    |   5,99 lei
Creanga, Ion

Verde imparat ii scrie fratelui sau, Craiul, sa ii trimita pe unul dintre cei 3 feciori sa ii urmeze pe tron . Dintre cei 3 feciori , doar cel mic va fi vrednic, pe nume Harap Alb. .Harap Alb porneste la drum catre unchiul sau insa este pacalit de un span care il va transforma in sluga sa. Va trece prin multe peripetii , locuri si va cunoaste noi prieteni. Aceasta calatorie initiatica il va maturiza, transformandu-l intr-un rege iubit de poporul sau si ,tot atunci, isi va cunoaste si aleasa inimii.

Inul si camesa

4:52 min    |   3,99 lei
Creanga, Ion

O poveste plina de invataminte, in cel mai autentic grai moldovenesc , despre cum se confectioneaza o camasa. Cum apare ea si cata munca este necesara pentru a iesi produsul finit. O poveste moralista si in care se vorbeste despre harnicia taranului roman.

Ion Roata si Voda Cuza

12:38 min    |   3,99 lei
Creanga, Ion

Povestea unui om simplu, taran, fara multa carte , dar pe care l-a inteleptit greutatile vietii. La una din adunarile divanului, la care era dezbatuta problema Unirii Tarii Romanesti cu Moldova, Cuza Voda asculta cum aces tom simplu le dadea lectii de istorie si politica unor oameni cu scoli inalte. Pentru patriotismul sau, batranul Ion este raspaltit cu doua fisicuri de napoleoni de catre Cuza Voda.

Ivan Turbinca

33:42 min    |   3,99 lei
Creanga, Ion

Ivan , un ostas rus , se intalneste cu doi cersetori care ii cer niste bani, fara sa stie insa ca acestia erau Sfantul Petru si Dumnezeu. Ivan le da cele doua ruble pe care le mai avea in buzunar. Dumnezeu , vazand milostenia lui, ii inapoiaza cele doua ruble si ii da o tolba magica, cu care va speria iadul. Va trebui sa aleaga intre rai si iad si trece printr-o gramada de peripetii.

Mos Ion Roata

8:10 min    |   3,99 lei
Creanga, Ion

Mos Ion Roata si alti tarani participa la o adunare la inceputul anului 1857.Era dezbatuta problema realizarii Unirii Moldovei cu Tara Romaneasca. Boierii, dorind sa fie siguri pe voturile taranilor, cauta sa le vorbeasca despre aceasta problema importanta pentru viitorul Moldovei. Mos Ion Roata ii va da o lectie de viata boierului.


Pagina : 1 | 2 |

Contact

Tel: +4.0744.179.773

Editura AudioCarti